top of page

Danmark og EU spiller hasard med coronapandemien

Fredag den 30. april mødtes Verdenshandelsorganisationen endnu engang for at diskutere en midlertidig frigivelse af patenterne på corona vaccinerne. Vil Danmark og andre rige lande fortsat sætte hælene i – og dermed gøre sig ansvarlige for en forværring af pandemien? Presset for at frigive vaccinerne stiger.


Tim Whyte, generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke


Indien lige nu: Næsten 17 millioner er smittet med Covid-19 og over 200.000 er bukket under for virussen. Mindst, og landet har hverken sygesenge eller ilt nok til det hastigt voksende antal coronapatienter. Så nej, der burde ikke have været noget at rafle om, da landene i Verdenshandelsorganisationen WTO torsdag og fredag mødtes - for endnu en gang - at diskutere, om medicinalindustriens patenter på corona-vacciner midlertidigt skal ophæves, så verden kan producere mere af den livreddende medicin.


Læg til Indien alle de andre udviklingslande, der heller ikke har vacciner nok eller i det hele taget en økonomi og et sundhedsvæsen til at tackle pandemien, og så burde konklusionen på i WTO være klar på forhånd: Frigiv patenterne. Stop vaccine-nationalismen.


Men USA, EU og andre vaccine producerende lande, herunder Danmark, blokerer fortsat for at øge produktionen af vacciner.


Forslaget blev allerede fremsat af Indien og Sydafrika i oktober sidste år og støttes nu af henved 100 lande, og det er faktisk også en fremgangsmåde, som alle verdens stater har blåstemplet med deres tilslutning til FNs Verdensmål.


Men EU, herunder Danmark samt USA, Storbritannien, Canada, Japan m.fl spænder alligevel ben. Fordi medicinalindustrien fremover vil afstå fra at investere i forskning og udvikling af ny medicin, hvis de ikke kan være sikre på deres patent, lyder det fra modstander-landene, der huser en del af de store medicinal-giganter.


Det er et rygmavs-argument, der ikke forholder sig til virkeligheden, som er, at medicinalvirksomhederne har fået en særdeles rundhåndet økonomisk støtte til at udvikle corona-vaccinerne af blandt andre EU og USA, samtidig med, at de er garanteret et stort globalt marked for vaccinerne, fordi der er tale om en verdensomspændende pandemi.


Det vil kræve op mod 14 millioner doser at vaccinere hele klodens befolkning – muligvis langt flere, hvis vaccinernes dækning er tidsbegrænset. Med andre ord: Vaccineproducenterne kan se frem til en pæn profit, selv hvis en del af produktionen er betalt af egen lomme.


I bakspejlet skulle EU, USA og de andre rige lande, der har betalt industrien for at udvikle corona-vacciner, selvfølgelig have stillet det som et krav fra begyndelsen, at patentet er til deling – eksempelvis med Indien, der har verdens største produktionsapparat, når det gælder vacciner. Det gjorde de så ikke.


Skaden er sket, men den er ikke uoprettelig. Ikke kun for udviklingslandenes skyld, men for os alle. For som udviklingsminister Flemming Møller Mortensen har udtrykt det: ”Hele verden forbliver sårbar for nye virusudbrud, indtil de svageste befolkningsgrupper og sundhedssystemer er beskyttet.”


Men det haster. I en ny undersøgelse foretaget af Peoples’s Vaccine Alliance advarer et stort flertal af 77 epidemiologer fra 28 lande mod konsekvenserne af den nuværende vaccine-ulighed: Inden et år vil virusset have muteret i en sådan grad, at flertallet af de nuværende vacciner vil være ineffektive.


Vil regeringen i Danmark og alle de andre lande, der modsætter sig en frigivelse af vaccine-patenterne, løbe den risiko? Vil de påtage sig det ansvar?


Den eskalerende coronakrise i Indien og Sydamerika har øget presset i WTO og på de lande, der modsætter sig at øge produktionen af vacciner ved at give patenterne fri. Danmark kan stadig nå at flytte sig over på den rigtige side af historien. Det er på høje tid.


18 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page